Пасхальне послання митрополита Вінницького і Барського Симеона

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Всечесні отці, браття і сестри!

«Це день, що його створив Господь:
радіймо і веселімось у цей день» (Пс. 117:24).

Нинішній день є для нас днем особливої, ні з чим не зрівнянної радості. Немає у нас більш урочистого і духовно піднесеного свята. З яким внутрішнім бажанням, трепетною надією і приємним занепокоєнням ми очікуємо на нього, з яким задоволенням вітаємо один одного вічно живими словами пасхального вітання. Кожного разу, коли ми чуємо їх, то й самі немов воскресаємо, душа наша оживає, а серце, розум і вуста захоплено співають хвалу воскреслому Господу.

Своїм воскресінням Христос здійснив те, про що завжди мріяв рід людський: переміг гріх і смерть, зруйнував похмуре царство диявола, звільнив поневолений рід людський й у Своїй особі явив нам велич і красу істинного Бога та істинної людини.

Хтось може запитати: «Як же говорять, що воскреслий Господь переміг смерть, коли люди все ще помирають?» Дійсно, кожен, хто входить у життя через материнську утробу, виходить із цього життя через смерть і гріб. Таким є закон. Але для тих, хто помирає у Христі, смерть вже не є сумною безоднею, сповненою відчаю, а народженням у нове життя і поверненням до своєї небесної вітчизни. Для всіх, хто сповнений вдячної любові до прекрасного і людинолюбного Спасителя, гріб – це не безвихідь і темрява, а лише ворота, біля яких на нас очікують ангели Божі, це не кінець життя, а лише початок. Тому й славний апостол Павло вигукує: «Для мене життя – Христос, а смерть – надбання» (Флп. 1:21).

Хтось може запитати: «Як же говорять, що воскреслий Господь переміг гріх, адже люди все ще грішать?» Воістину Господь переміг гріх. Він переміг його Своїм безгрішним зачаттям і народженням, чистим і безгрішним життям на землі. Він переміг його як Праведник, страждаючи на Хресті; і, нарешті, переміг його Своїм преславним воскресінням. Христос став для нас тими дієвими ліками від гріха, винайти які самостійно людство було неспроможним. Якщо люди й донині грішать і гинуть у гріхах, то це означає тільки одне: такі люди або свідомо відмовляються від допомоги Єдиного Лікаря, або з якихось причин поки не приймають Його.

Але історія свідчить мільйонами голосів, що ті, хто приймає цілющий бальзам віри Христової у свою душу і тіло, ті стають на шлях справжнього духовного одужання, а іноді досягають ідеалів християнської святості. Надзвичайно багатою на такі приклади є історія, зокрема нашого християнського народу. Для того, щоби привернути увагу до духовних сторінок історії, ми оголосили цей 2017 рік у Вінницькій єпархії Роком історичної пам’яті. Звертаючись до досвіду наших предків, ми маємо навчитися на їх прикладі вирішувати усі свої проблеми з молитвою і будувати життя на засадах Євангельського вчення.

Отже, приступіть до воскреслого Христа всі, хто боїться смерті, і Він визволить вас від смертного страху. Приступіть до Нього всі, хто соромиться своїх гріхів, і Він очистить вашу душу. Приступіть до Нього всі, хто шукає здоров’я і нетлінної краси, сили та радості: воскреслий Христос є найбагатшим джерелом усього цього. Поклоніться Йому душею і тілом. З’єднайтесь із Ним розумом й усіма своїми почуттями. Обніміть серцем своїм Переможця над гріхом і Спасителя від смерті!

Усіх вас, боголюбиві пастирі, ченці та черниці, дорогі брати і сестри, вітаю зі Світлою Пасхою Христовою! Бажаю радісного молитовного піднесення, щиро зичу всіх небесних і земних благ та духовно обіймаю кожного з вас цим пасхальним вітанням:

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

СИМЕОН
Митрополит Вінницький і Барський
м. Вінниця, Пасха Христова, 2017 рік

orthodox.vinnica.ua